Cum poate cineva să vă răsplătescă creaţiile
sau munca dacă nu puteţi face dovada că ele vă aparţin?

Fie că sunteţi advertiser, designer, proiectant, arhitect, scriitor, compozitor sau artist, dacă sunteţi autorul unei creaţii originale cu o valoare comercială sau culturală este obligatoriu să vă înregistraţi şi protejaţi munca pentru a avea dreptul de autor ce vă permite să o vindeţi, să o licenţiaţi sau să vă daţi acordul pentru utilizarea ei.

Sistemul de marcare electronică este sincronizat cu serverul aparţinând Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (MCTI) prin referinţa naţională de timp “Ora Oficială a României“. Structura sistemului  este conformă standardul IETF- RFC 3161 accesibil prin protocolul HTTP iar calitatea furnizorului de marcare electronică este atestată prin certificare ISO/IEC 27001:2005 conform BSI (British Standards Institution).


 Pentru a vedea aceasta animatie, aveti nevoie sa instalati Flash Player. Faceti click aici pentru descarcare.

 
 
 
   
 


Sentinţe ale Înaltei Curţi de Casaţie
şi Justiţie:
- Copyright. Răspundere civilă contractuală
- Plata drepturi de autor - editare
- Copyright album fotografic
- Recunoaşterea drepturi de autor

Întrebari frecvente

Se mai practică în lume sistemul înregistrării on-line a dreptului de autor?

Este sistemul cel mai raspândit, de exemplu:
www.copyrightservice.co.uk în Anglia,
www.clickandcopyright.com în SUA,
www.copyrightregistrationservice.com în Franţa,
www.click2copyright.com în Olanda, etc.


Pot să-mi înregistrez dreptul de autor on-line şi în alte ţări?

Da, recomandabil în ţările membre ale tratatului de la Berna, dar va trebui să faceţi o traducere legalizată a confirmării de înregistrare.


Care este baza legală a serviciului ecopyright.ro?

Legea 8/1996 Privind drepturile de autor şi Decizia nr. 896/08.11.2008 privind normele tehnice şi metodologice pentru aplicarea Legii nr. 451/2004 privind marca temporală

Marca temporală este necesară pentru a autentifica documente şi are aplicaţii practice în domenii precum: comerţul electronic, atestarea existenţei la un moment dat a unei opere protejate prin dreptul de autor, semnatura electronică, activitatea notariala electronică, arhivarea electronică sau facturarea electronică, a declarat Liviu Nistoran, presedintele ANC, cu ocazia intrării în vigoare a Deciziei nr. 896/2008 privind normele tehnice şi metodologice pentru aplicarea Legii nr. 451/2004 privind marca temporală.


Dacă încarc documentul pe serverul ecopyright.ro nu îl copiază altcineva?

Întâi primiţi instantaneu, în aceeaşi secundă, dată certă a momentului încărcarii şi oricine îl foloseste după acel moment devine plagiator.


Documentul rămâne pe serverul ecopyright.ro?

Da, timp de 25 ani şi il puteţi consulta oricând pe baza codului primit la înregistrare.


Cine verifică dacă am dreptul la copyright?

Dreptul de autor nu este un drept atributiv ci unul declarativ, adică este un drept pe care vi-l asumaţi personal în momentul creaţiei. Mai aveţi nevoie doar de o certificare independentă a momentului creaţiei, acesta fiind rolul www.ecopyright.ro

Pentru orice alte întrebari contact

 
 
Termene şi condiţiiAflă mai multe despre înregistrare 2017 © CRS • Copyright Romanian Services