Cum poate cineva să vă răsplătescă creaţiile
sau munca dacă nu puteţi face dovada că ele vă aparţin?

Fie că sunteţi advertiser, designer, proiectant, arhitect, scriitor, compozitor sau artist, dacă sunteţi autorul unei creaţii originale cu o valoare comercială sau culturală este obligatoriu să vă înregistraţi şi protejaţi munca pentru a avea dreptul de autor ce vă permite să o vindeţi, să o licenţiaţi sau să vă daţi acordul pentru utilizarea ei.

Există mai multe metode, instituționale sau private, prin care persoanele fizice sau juridice își pot atesta în mod clar și verificabil data certă a creațiilor, conceptelor, ideilor, etc devenind astfel subiecții dreptului de autor (copyright) pentru un anumit teritoriu ales (pentru detalii suplimentare contactați-ne):


 
 
 
   
 


Sentinţe ale Înaltei Curţi de Casaţie
şi Justiţie:
- Copyright. Răspundere civilă contractuală
- Plata drepturi de autor - editare
- Copyright album fotografic
- Recunoaşterea drepturi de autor

Exemple şi sfaturi

! Niciodată și sub nici o formă nu arătaţi altei persoane creaţia dumneavoastră înainte de a obţine o dovadă a realizării ei. Dovada trebuie să cuprindă precizarea unei date certe de realizare a creaţiei.

Sfatul nostru este să înregistraţi dreptul de autor (copyright) chiar în momentul în care aţi realizat toate variantele sau derivatele unei lucrări pe care le consideraţi valoroase, înainte ca oricare altă persoană să aibă posibilitatea de a le vedea. Numai aşa dumneavoastră veţi fi autorul acelor lucrări şi veţi putea avea dreptul de autor pentru exploatarea lor în exclusivitate.

Ca o regulă, orice noutate care a presupus un efort de creaţie şi s-a concretizat într-un document poate fi înregistrat şi apărat de copyright:

Website-uri,   Muzică,   Creaţii literare,
Publicitate,   Fotografie,   Artă grafică și arhitectură

Dacă însă creaţia dumneavoastră a rezultat în urma unei comenzi remunerate sau a unui contract de muncă, prestari servicii sau colaborare prin care vă angajaţi tocmai să realizaţi o asemenea lucrare, beneficiarul va deţine  proprietatea intelectuală  asupra creaţiei, iar autorul drepturi morale.