Cum poate cineva să vă răsplătescă creaţiile
sau munca dacă nu puteţi face dovada că ele vă aparţin?

Creațiile grafice, vizuale, literare, interpretative, inclusiv cele digitale (software), planurile, planșele, machetele, lucrările plastice (chiar exprimate doar într-un conținut digital), bazele de date, animații, descrieri, prezentări, instrucțiuni, etc., toate reprezintă rezultatul unui efort intelectual independent și pot fi protejate pentru a beneficia de exclusivitatea utilizării.

Există mai multe metode, instituționale sau private, prin care persoanele fizice sau juridice își pot atesta în mod clar și verificabil data certă a creațiilor, conceptelor, ideilor, etc devenind astfel subiecții dreptului de autor (copyright) pentru un anumit teritoriu ales (pentru detalii suplimentare contactați-ne):


 
 
 
   
 


Sentinţe ale Înaltei Curţi de Casaţie
şi Justiţie:
- Copyright. Răspundere civilă contractuală
- Plata drepturi de autor - editare
- Copyright album fotografic
- Recunoaşterea drepturi de autor

De ce să înregistrezi?

Trebuie sa va inregistrati in mod legal creatiile pentru a:

- putea dovedi dreptul de autor (copyright) in fata persoanelor care doresc sa achizitioneze sau sa se foloseasca de munca dumneavoastra

- furniza dovezi incontestabile ale dreptului de autor in cazul unor litigii viitoare

Copyright este de obicei rezultatul unui efort de creatie si de munca calificata si fara protectie, de multe ori pentru ca ar fi foarte usor pentru altii, de a-l exploata material fara plata creatorului.

De cele mai multe ori pentru utilizari ale dreptului de autor se cere permisiunea de la proprietarul dreptului de autor. Cu toate acestea, exista exceptii facute din nestiinta sau rea-intentie si ele prejudiciaza grav proprietatea intelectuala a autorului.

Daca nu inregistrezi dreptul de autor in momentul in care ai creat si mai tarziu altcineva iti vede realizarea si o prezinta mai departe in nume propriu cum vei dovedi ca a fost a ta inainte? Colegii, prietenii sau familia pot depune marturie sau sa garanteze pentru tine, dar opinia lor este influentata de natura, precum si persoana care a copiat, care ar putea obtine cu usurinta la randul ei prieteni si familie care sa garanteze pentru el la fel.

Cea mai buna optiune este sa va inregistrati in mod legal creatiile, pentru a va proteja dreptul de autor (copyright), astfel incat, in caz de litigiu, sa aveti dovezi puternice pentru a va apara ca proprietarul dreptului de autor.

Ca proprietar al creatiei aveti dreptul de a decide daca si cum va valorificati drepturile de autor.

Scopul inregistrarii drepturilor de autor este de a permite creatorilor sa beneficieze de eforturile lor si astfel de a incuraja viitoare creativitatii si dezvoltarea de noi materiale de care sa beneficiem noi toti.