Cum poate cineva să vă răsplătescă creaţiile
sau munca dacă nu puteţi face dovada că ele vă aparţin?

Creațiile grafice, vizuale, literare, interpretative, inclusiv cele digitale (software), planurile, planșele, machetele, lucrările plastice (chiar exprimate doar într-un conținut digital), bazele de date, animații, descrieri, prezentări, instrucțiuni, etc., toate reprezintă rezultatul unui efort intelectual independent și pot fi protejate pentru a beneficia de exclusivitatea utilizării.

Există mai multe metode, instituționale sau private, prin care persoanele fizice sau juridice își pot atesta în mod clar și verificabil data certă a creațiilor, conceptelor, ideilor, etc devenind astfel subiecții dreptului de autor (copyright) pentru un anumit teritoriu ales (pentru detalii suplimentare contactați-ne):


 
 
 
   
 


Sentinţe ale Înaltei Curţi de Casaţie
şi Justiţie:
- Copyright. Răspundere civilă contractuală
- Plata drepturi de autor - editare
- Copyright album fotografic
- Recunoaşterea drepturi de autor

Întrebari frecvente

Se mai practică în lume sistemul înregistrării on-line a dreptului de autor?

Este sistemul cel mai raspândit, de exemplu:
www.copyrightservice.co.uk în Anglia,
www.clickandcopyright.com în SUA,
www.copyrightregistrationservice.com în Franţa,
www.click2copyright.com în Olanda, etc.


Pot să-mi înregistrez dreptul de autor on-line şi în alte ţări?

Da, recomandabil în ţările membre ale tratatului de la Berna, dar va trebui să faceţi o traducere legalizată a confirmării de înregistrare.


Care este baza legală a serviciului ecopyright.ro?

Legea 8/1996 Privind drepturile de autor şi Decizia nr. 896/08.11.2008 privind normele tehnice şi metodologice pentru aplicarea Legii nr. 451/2004 privind marca temporală

Marca temporală este necesară pentru a autentifica documente şi are aplicaţii practice în domenii precum: comerţul electronic, atestarea existenţei la un moment dat a unei opere protejate prin dreptul de autor, semnatura electronică, activitatea notariala electronică, arhivarea electronică sau facturarea electronică, a declarat Liviu Nistoran, presedintele ANC, cu ocazia intrării în vigoare a Deciziei nr. 896/2008 privind normele tehnice şi metodologice pentru aplicarea Legii nr. 451/2004 privind marca temporală.


Dacă încarc documentul pe serverul ecopyright.ro nu îl copiază altcineva?

Întâi primiţi instantaneu, în aceeaşi secundă, dată certă a momentului încărcarii şi oricine îl foloseste după acel moment devine plagiator.


Documentul rămâne pe serverul ecopyright.ro?

Da, timp de 25 ani şi il puteţi consulta oricând pe baza codului primit la înregistrare.


Cine verifică dacă am dreptul la copyright?

Dreptul de autor nu este un drept atributiv ci unul declarativ, adică este un drept pe care vi-l asumaţi personal în momentul creaţiei. Mai aveţi nevoie doar de o certificare independentă a momentului creaţiei, acesta fiind rolul www.ecopyright.ro

Pentru orice alte întrebari contact