Cum poate cineva să vă răsplătescă creaţiile
sau munca dacă nu puteţi face dovada că ele vă aparţin?

Creațiile grafice, vizuale, literare, interpretative, inclusiv cele digitale (software), planurile, planșele, machetele, lucrările plastice (chiar exprimate doar într-un conținut digital), bazele de date, animații, descrieri, prezentări, instrucțiuni, etc., toate reprezintă rezultatul unui efort intelectual independent și pot fi protejate pentru a beneficia de exclusivitatea utilizării.

Există mai multe metode, instituționale sau private, prin care persoanele fizice sau juridice își pot atesta în mod clar și verificabil data certă a creațiilor, conceptelor, ideilor, etc devenind astfel subiecții dreptului de autor (copyright) pentru un anumit teritoriu ales (pentru detalii suplimentare contactați-ne):


 
 
 
   
 


Sentinţe ale Înaltei Curţi de Casaţie
şi Justiţie:
- Copyright. Răspundere civilă contractuală
- Plata drepturi de autor - editare
- Copyright album fotografic
- Recunoaşterea drepturi de autor

Cum să valorifici?

Convenția de la Berna modificată în 1976 acordă un număr de drepturi exclusive titularilor drepturilor de autor/copyright, inclusiv:

  • de a face copii propriei creații
  • dreptul de a vinde sau de a distribui copii pentru public
  • dreptul de a crea adaptări - dreptul de a pregăti noi lucrări, pe baza dreptului anterior protejat (numite de produse derivate) și
  • de performanța și de afișare a drepturilor - dreptul de a efectua o muncă protejată sau pentru a afișa un lucru in public.

Acest pachet de drepturi permite proprietarului dreptului de autor să fie flexibil atunci când se decide cum să realizeze câștiguri comerciale, cum poate vinde sau da licențe pentru orice drepturi.

Când doi sau mai mulți autori pregătesc un lucru cu intenția de a contopi contribuțiile lor în creații inseparabile sau părți interdependente, este considerată creație comună și autorii sunt considerați comuni ca și proprietarii de drepturi de autor.

Cel mai frecvent exemplu de grup creativ de lucru este cel în care o carte sau un articol au doi sau mai mulți autori. Se consideră proprietari comuni ai dreptului de autor și au un drept egal să se înregistreze și să pună în aplicare drepturile de autor. Proprietarii primesc în mod egal cota de venituri.

Drepturile economice

Copyright-ul oferă proprietarului dreptului de autor posibilitatea de a face acte comerciale și de a câștiga din exploatarea creației. Copyright pentru proprietari înseamnă, în general, dreptul de a autoriza sau de a interzice următoarele lucruri în ceea ce privește operele lor:

  • copierea de lucru, în orice mod ; de exemplu, fotocopiere, reproducere de pagină imprimată, a scrisului de mână, tastare, scanare sau într-un calculator, și înregistrare muzică live sau înregistrată, sunt toate forme de copiere
  • eliberarea de copii pentru lucru cu publicul
  • închirierea sau împrumutul de copii pentru lucru cu publicul. Cu toate acestea, unele de creditare a drepturilor de autor de lucrari se incadreaza in Planul de imprumut public dreapta, acest imprumut si nu incalca drepturile de autor
  • performant, care arata joc de locul de munca sau in public. Evidente exemple sunt performante joaca si de muzica, redarea inregistrari sonore si care prezinta filme sau clipuri video in public. Anuntandu-o emisiune fi vazut sau auzit in public implica, de asemenea, performanta de muzica si alte drepturi de autor de materiale continute in emisiune
  • punerea drepturile de autor pe materiale de pe internet sau folosirea într-un serviciu, la cerere, în cazul în care membrii publicului aleg cu data la care este trimis la locul de munca
  • a face un stagiu de adaptare de la locul de munca, cum ar fi prin traducerea unei opere literare sau dramatice de lucru, un transcribing muzicale si de conversie a unui program pentru calculator intr-un alt computer sau codul de limba.

Este încălcat dreptul de autor atunci când oricare dintre actele de mai sus sunt efectuate fără permisiune, fie direct, fie indirect și dacă toată sau o parte substanțială a unei opere este folosită, cu excepția cazului în care se face ceea ce se încadreaza în sfera de aplicare a excepțiilor de la drepturile de autor care permit anumite utilizări minore.