Cum poate cineva să vă răsplătescă creaţiile
sau munca dacă nu puteţi face dovada că ele vă aparţin?

Creațiile grafice, vizuale, literare, interpretative, inclusiv cele digitale (software), planurile, planșele, machetele, lucrările plastice (chiar exprimate doar într-un conținut digital), bazele de date, animații, descrieri, prezentări, instrucțiuni, etc., toate reprezintă rezultatul unui efort intelectual independent și pot fi protejate pentru a beneficia de exclusivitatea utilizării.

Există mai multe metode, instituționale sau private, prin care persoanele fizice sau juridice își pot atesta în mod clar și verificabil data certă a creațiilor, conceptelor, ideilor, etc devenind astfel subiecții dreptului de autor (copyright) pentru un anumit teritoriu ales (pentru detalii suplimentare contactați-ne):


 
 
 
   
 


Sentinţe ale Înaltei Curţi de Casaţie
şi Justiţie:
- Copyright. Răspundere civilă contractuală
- Plata drepturi de autor - editare
- Copyright album fotografic
- Recunoaşterea drepturi de autor

Fiscalitate

OUG 18/2018 privind adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare și pentru modificarea și completarea unor acte normative a intrat în vigoare la data de 23 martie 2018. Începând cu această dată, tratamentul fiscal aplicabil veniturilor din drepturi de autor este reglementat de prevederile legale nou introduse în Codul fiscal prin această ordonantă. Conform noilor reglementări, persoanele fizice nu datorează CAS și CASS pentru veniturile din drepturi de proprietate intelectuală dacă realizează venituri din salarii sau venituri din pensii. Plătitorul venitului nu reține contribuții de asigurări sociale (CAS și CASS) dacă beneficiarul venitului este pensionar sau salariat. De asemenea, nu se datorează contribuții sociale de persoanele care estimează un venit net pe anul curent sub 12 salarii minime brute pe țară.