Cum poate cineva să vă răsplătescă creaţiile
sau munca dacă nu puteţi face dovada că ele vă aparţin?

Fie că sunteţi advertiser, designer, proiectant, arhitect, scriitor, compozitor sau artist, dacă sunteţi autorul unei creaţii originale cu o valoare comercială sau culturală este obligatoriu să vă înregistraţi şi protejaţi munca pentru a avea dreptul de autor ce vă permite să o vindeţi, să o licenţiaţi sau să vă daţi acordul pentru utilizarea ei.

Există mai multe metode, instituționale sau private, prin care persoanele fizice sau juridice își pot atesta în mod clar și verificabil data certă a creațiilor, conceptelor, ideilor, etc devenind astfel subiecții dreptului de autor (copyright) pentru un anumit teritoriu ales (pentru detalii suplimentare contactați-ne):


 
 
 
   
 


Sentinţe ale Înaltei Curţi de Casaţie
şi Justiţie:
- Copyright. Răspundere civilă contractuală
- Plata drepturi de autor - editare
- Copyright album fotografic
- Recunoaşterea drepturi de autor

Acordare licență

Licența este contractul dintre titularul dreptului de autor și utilizatorul legal al unei creații protejate prin dreptul de autor/copyright. Este documentul care reglementează atât drepturile utilizatorului cât și condițiile de utilizare.

Este actul prin care posesorul unui drept de autor cedează dreptul de exploatare.

Ca proprietar al dreptului de autor, este decizia dumneavoastră dacă și cum acordați licențe de utilizare pentru munca dumneavoastră.

Orice licență se referă la una sau mai multe din drepturile economice și poate fi, de asemenea, limitată în timp sau în orice alt mod. Acesta este un acord contractual între proprietarul dreptului de autor și utilizator. Uneori, oamenii pot fi în măsură să spună că un drept de autor de muncă este condiționat de o licență implicită, chiar și atunci când nu a existat nici un acord de licență.