Cum poate cineva să vă răsplătescă creaţiile
sau munca dacă nu puteţi face dovada că ele vă aparţin?

Creațiile grafice, vizuale, literare, interpretative, inclusiv cele digitale (software), planurile, planșele, machetele, lucrările plastice (chiar exprimate doar într-un conținut digital), bazele de date, animații, descrieri, prezentări, instrucțiuni, etc., toate reprezintă rezultatul unui efort intelectual independent și pot fi protejate pentru a beneficia de exclusivitatea utilizării.

Există mai multe metode, instituționale sau private, prin care persoanele fizice sau juridice își pot atesta în mod clar și verificabil data certă a creațiilor, conceptelor, ideilor, etc devenind astfel subiecții dreptului de autor (copyright) pentru un anumit teritoriu ales (pentru detalii suplimentare contactați-ne):


 
 
 
   
 


Sentinţe ale Înaltei Curţi de Casaţie
şi Justiţie:
- Copyright. Răspundere civilă contractuală
- Plata drepturi de autor - editare
- Copyright album fotografic
- Recunoaşterea drepturi de autor

Vânzare sau licențiere


Dreptul de autor/copyright este o formă de proprietate intelectuală, deci ca și orice formă de proprietate poate fi cumpărat, vândut, transferat, moștenit, etc.

În calitate de proprietar decideți condițiile în care sunteți de acord cu transferul drepturilor dumneavoastră. Neapărat aceste condiții trebuie exprimate în scris sub forma clauzelor contractuale.

Ar trebui să țineți cont de faptul că, cu anumite drepturi de autor, chiar dacă creatorul vinde drepturile de autor, în activitate el va mai avea drepturi morale. Acest lucru înseamnă că, de exemplu, creatorul va mai avea dreptul de a fi identificat ca autor și să se opună la orice tratament defavorabil creației sale.

Drepturile morale nu pot fi transferate sau „atribuite”, un creator are unicul drept de a renunța la aceste drepturi.

Licența este contractul dintre titularul dreptului de autor și utilizatorul legal al unei creații protejate prin dreptul de autor/copyright. Este documentul care reglementează atât drepturile utilizatorului cât și condițiile de utilizare.

Este actul prin care posesorul unui drept de autor cedează dreptul de exploatare.

Ca proprietar al dreptului de autor, este decizia dumneavoastră dacă și cum acordați licențe de utilizare pentru munca dumneavoastră.

Orice licență se referă la una sau mai multe din drepturile economice și poate fi, de asemenea, limitată în timp sau în orice alt mod. Acesta este un acord contractual între proprietarul dreptului de autor și utilizator. Uneori, oamenii pot fi în măsură să spună că un drept de autor de muncă este condiționat de o licență implicită, chiar și atunci când nu a existat nici un acord de licență.